Translate

środa, 28 listopada 2012

Chili con carne z mięsem mielonym

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i coś idealnego dla tych którzy lubią ostre potrawy. Miałam ochotę na coś szybkiego, prostego ale konkretnego, a ostra potrawa to coś wspaniałego na jesienny, zimny dzień...


SKŁADNIKI:

-Mięso mielone, wieprzowe 500g
-Cebula, 1, duża
-Czosnek, 2 ząbki
-Pomidory, krojone, 1 puszka
-Czerwona fasola, 1 puszka
-Kukurydza, 1 puszka
-Sól
-Chili. Można użyć całej papryczki chili, ja wykorzystałam mieloną.

PRZYGOTOWANIE:



Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i wrzucamy z odrobiną oleju do garnka, dusimy aż cebula się zeszkli.Gdy cebula jest gotowa dorzucamy mięso i od czasu do czasu mieszając smażymy aż mięso będzie gotowe. Wrzucamy puszkę pomidorów razem z zalewą, dolewamy pół szklanki wody i zagotowujemy, dorzucamy fasolę i kukurydzę (bez zalewy), solimy do smaku i dodajemy chili. Ja użyłam ponad 4 łyżeczek chili i wyszło bardzo ostre, warto próbować po każdej łyżeczce by dostosować ostrość do swoich upodobań:) Dusimy pod przykryciem około 10 minut.

GOTOWE:)
*Można podawać z ryżem, tortillą czy nawet ziemniakami, ja wybrałam zwykłą kajzerkę:)