Ciasteczka imbirowe są w smaku bardzo korzenne, lekko szczypią w język i drapią w gardło, są też słodkie i idealne do kawy lub herbaty.
SKŁADNIKI:
-1 i 1/2 Szklanki mąki
-1/3 Szklanki cukru
-1 Kostka masła lub margaryny do pieczenia
-3 Łyżeczki startego imbiru
-1 Łyżeczka cynamonu
-2 Żółtka
-Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę siekamy z mąką, gdy połączą się dodajemy cukier, imbir, cynamon, żółtka i sól a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na 2 godziny.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm i wycinamy ciastka, ja postawiłam na klasyczne wycinanie szklanką.
Wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy 15-20 minut w 180'.
GOTOWE:)