Translate

piątek, 4 stycznia 2013

Zapiekanka z łososiem


SKŁADNIKI:

ziemniaki, 10 średnich
łosoś wędzony, 400g
cebula, 1sztuka
jogurt naturalny, 1
sól, pieprz, 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy.

Cebulę drobno siekamy, łososia rozdrabniamy i mieszamy z cebulą, solą, pieprzem i jogurtem.

Wystudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Układamy warstwę ziemniaków w formie, następnie wykładamy łososia i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków.

Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180'




Oszukane gołąbki


SKŁADNIKI:


kapusta pekińska, 1/2 średniej główki
mięso mielone, 500g
ryż, 1 torebka
jajko, 1sztuka
sól, pieprz, bułka tarta, 
DO PODANIA: ziemniaki, sos pomidorowy, surówka np: buraczki

PRZYGOTOWANIE:


W osolonej wodzie gotujemy torebkę ryżu, kapustę pekińską drobno siekamy i wygniatamy, odlewamy wodę jeśli się pojawi.

Do kapusty dodajemy przestudzony ryż, mięso, jajko, pieprz i sól i wyrabiamy masę. Formujemy kotlety. Smażymy. Przed podaniem wrzucamy do gotującego się sosu pomidorowego, który bardzo pasuje do tych kotletów.

Podajemy z ziemniakami i surówką.