Translate

wtorek, 12 marca 2013

Ciastka toffi-banan

Witam.
Z góry przepraszam za ta pretensjonalną nazwę, ale te ciastka to totalna inwencja twórcza i choć pewnie gdzieś istnieje przepis podobny lub może taki sam, ale nie chciało mi się szukać co ja takiego właściwie zrobiłam. xD. Ciastka są słodkie, nawet bardzo i czaso- i pracochłonne ale warte uwagi. Na prawdę pyszne :)

SKŁADNIKI:


- 150 g cukru
- 100 mil mleka

- 150 g masła

- 200 g mąki
- 1 jajko

-1 banan
- 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki)

PRZYGOTOWANIE:

1. CIASTO: Mąkę, 100g cukru, 100g masła i jajko łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, ciasto powinno być cienkie. Wycinamy kółka i wkładamy do foremek (ja użyłam silikonowych do muffinów). Pieczemy 15-20 w 180''

2. Do garnka wrzucamy 20g masła, 50g cukru i 60 mil mleka. Gotujemy na ogniu często mieszając aż masa zgęstnieje i nabierze złotawego koloru.

3. Do garnka wrzucamy czekoladę, resztę masła i mleka i gotujemy aż czekolada się rozpuści i powstanie masa.

4. Banana kroimy w cienkie plastry. Układamy po plasterku na dnie ciastka,następnie nakładamy łyżeczkę toffi, ponownie nakładamy plasterek banana i na to łyżeczkę czekolady. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

GOTOWE:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz