Translate

piątek, 30 sierpnia 2013

Placuszki z cukini



SKŁADNIKI:

Cukinia 2 sztuki
Ser żółty 50g
Jajka 2 sztuki
Bułka tarta 1szklanka
Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie myjemy i ścieramy na tarce (jeśli jest młoda i ładna można ze skórką), następnie zasypujemy solą i odstawiamy na ok 20 minut. Po tym czasie odlewamy powstałą wodę i dokładnie odciskamy cukinię. Dodajemy jajka, bułkę tartą i starty ser żółty. Dokładnie mieszamy (jeśli masa jest za gęsta można dodać jajko, jednak powinna być odrobinę "kitowata"),


Łyżką nakładamy placuszki na rozgrzany olej, na patelni lekko spłaszczami i smażymy z obu stron do zrumienienia )warto zamaczać łyżkę, wtedy ciasto nie będzie do niej przywierać).

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz